Gastronomide Yeni Trendler: Slow Food Paneli

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Turizm Fakültesi tarafından “6. Geleneksel Uluslararası Yemek Festivali-Yemek Yarışması” kapsamında düzenlenen, “Gastronomide Yeni Trendler: Slow Food Paneli” gerçekleşti.

Uluslararası Yemek Festivali ve Yarışması ve bu kapsamda gerçekleştirilen “Gastronomide Yeni Trendler: Slow Food" Paneli’nin açılışında bir konuşma yapan İKÇÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Atilla AKBABA, Uluslararası Festivalin 6. senesine ulaşmasının mutluluğunu yaşadıklarını, şimdiden kayda değer bir tarih oluşturan bu etkinliğin her geçen yıl daha da gelişerek devam etmesinin akademik, idari ve fakülte öğrencilerinin bir bütün olarak sahiplenmesi ve etkin katılımıyla sağlandığını ve bu etkinliğin ilerleyen yıllarda çok farklı platformlarda değer göreceğinden de emin olduğunu belirtti. Sayın AKBABA’nın konuşmasının ardından tüm Turizm Fakültesi akademik kadrosunun katılımı ile pasta kesimi yapılarak etkinlik açılışı gerçekleştirildi.

Panel, moderatörümüz İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi-Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Sayın Melike YILMAZER’in öncülüğünde panelistlerimiz Yaşar Üniversitesi-Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu-Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sayın Seda GENÇ, Ege Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Sayın Serdar ÇELENK, Rational Fırın Sales Manager / Master Chef Sayın Aydın ŞENOL ile gerçekleşti.

Panelde, artan dünya nüfusuyla birlikte artan gıda ihtiyacından; sürdürülebilirlik kavramından; hammadde ile başlayıp tüketicide sona eren “Gıda Değer Zinciri”’nden; bu zincirin uzaması durumunda yaşanılacak enerji gideri artışı ve biyoçeşitliliği bozma tehditinden; bu sıkıntıların çözümü için yavaş yemek başlığında yapılabileceklerden, ayrıca Ege Mutfağı ve yöresel yemeklerden söz edildi. Öte yandan, kültür sınırlarının siyasi sınırları aşabildiği; günümüz hızlı yaşayan insanının yavaş yemek ile ruhsal olarak da arınma ihtiyacı ve isteği taşıdığı; bu bağlamda, gastronomi turizminin yeri ve önemi; ülkemizi güzel tanıtmamız durumunda karşılığını ekonomik olarak da göreceğimiz gerçeği ve sayısı değil getirdiği geliri yüksek olan turistin önemi konuşuldu. Son olarak, yavaş yemek kavramının gıda üretim ve işleme teknolojilerindeki gelişme ile paralel ilerleyip gelişmesinin mümkün ve gerekli olduğuna ve gastronomi eğitiminin önemine vurgu yapıldı. Soru cevaplar ile panele son verildi.

Panel sonunda moderatörümüze ve panelistlerimize teşekkür belgelerini Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sayın Atilla AKBABA takdim etti.