"13000 Yıllık Geçmişi İle Kavılca Atölyesi ” gerçekleştirildi

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü tarafından “13000 Yıllık Geçmişi İle Kavılca Atölyesi ” gerçekleştirildi.

Atölye çalışması kapsamında İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim üyeleri yönetiminde 3. ve 4. sınıf öğrencileri tarafından Kavılca bulguru ve unu kullanılarak çeşitli ürünlerin pişirilme denemeleri gerçekleştirildi. Üretilen ürünler misafirler tarafından denendi.

Atölye çalışması başlangıcında Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sayın Atilla AKBABA bir konuşma yaparak etkinlik hakkında ve etkinlik konusu Kavılca buğdayı hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Akbaba konuşmasında; Gıda temini ve güvenliğinin son yılların en önemli toplumsal konuları arasında ilk sıralarda yer aldığını, gıda ürünlerinin insan sağlığını en kolay etkileyecek etmenlerin başında geldiğini ifade etti. Bu nedenle sağlıklı gıdaya erişim ve gıda ürünlerinin güvenliğinin, ülkeler açısından yaşamsal bir önem taşımakla birlikte tüketicilerin de mutlak bir hakkı ve talebi olduğunu ifade etti. Gıda konusunun ülkelerin bağımsızlığı ve istikbali için önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Akbaba ilerleyen dönemlerde gıda konusunun stratejik öneminin daha da artacağın, bu bağlamda milli tohumlarımızın korunması, kullanılması ve yaygınlaştırılmasının gerekli olduğunu ifade etti. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün odak noktasını Türk Mutfağının oluşturduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Akbaba, 13000 yıldır hiçbir değişime uğramadan tarımı yapılmakta olan, yüksek besin değerine sahip, Anadolu’muzun sahip olduğu bir zenginlik olan “Kavılca” buğdayını ele alarak, bu milli ve yerel tohumumuz ve ürünümüz ile ilgili bilgi paylaşmaktan ve ürünün yaygınlaşmasına destek olmaktan gurur duyuyoruz dedi.

Daha sonrasında kavılca buğdayından elde edilmiş un ve bulgur kullanılarak ürünlerin üretimi gerçekleştirildi. Sonrasında atölye çalışmasına iştirak eden katılımcılar tarafından ürünlerin tadımı gerçekleştirildi.

(Kavılca buğdayının tarihi ve özellikleri hakkında detaylı ilgi almak için lütfen tıklayınız...)