İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Turizm Fakültesi, 5. Geleneksel Uluslararası Yemek Festivali - Yemek Yarışması

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Turizm Fakültesi tarafından yürütülen “5. Geleneksel Uluslararası Yemek Festivali - Yemek Yarışması” etkinliği 10 Mayıs 2018 tarihinde gerçekleştirildi. Festival ve yarışma programı kapsamında ilk olarak, “Sağlıklı Beslenme Kapsamında Türk Mutfağının Yeri – Fast Food ve Gıda Terörü Paneli” yapıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Turizm Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Atilla AKBABA, artan obezite, kanser, kalp rahatsızlıkları, iyileşmeyen hastalıklar, merdiven altı gıda üretimi, gıda alanında artan taklit veya tağşiş, "Çin tuzu" olarak bilinen katkı maddesi Monosodyum Glutamat, Nişasta bazlı şeker, toplumda hızla artan pizza, hamburger hayranlığı gibi konulara değindi. Toplumların ve bireylerin hayatında beslenmenin büyük önemi olduğunu belirten Prof. Dr. AKBABA,  toplumumuzun önemli bir kısmının sağlıksız ve dengesiz beslenmekte olduğunu, bu tür beslenmenin etkilediği grupların başında ise gelişmekte olan çocuklar, gençler, gebe ve emzikli anneler geldiğini ifade etti. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi olarak sağlıklı beslenme, sağlıksız fast food tüketiminin önlenmesi ve gıda terörü konularına büyük önem verdiklerini ve gerçekleştirilen panel ile bu konuları yeniden gündeme getirme, önemine vurgu yapma, doğru bilgilenme ve farkındalık yaratmayı amaçladıklarını belirtti. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü olarak Türk Mutfağı’nı odak noktalarına yerleştirdiklerini ve bu panelde ilgili konular kapsamında Türk Mutfağının yeri ve öneminin de ele alınacağını belirtti.

Panel moderatörlüğünü İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi - Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Sayın Melike YILMAZER’in yaptığı panelde, Yaşar Üniversitesi - Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu - Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Sayın Ferika SARI, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi - Sağlık Bilimleri Fakültesi - Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Sayın Dilek ONGAN, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi -Turizm Fakültesi - Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Sayın Perihan KENDİRCİ ve İzmir Aşçılar Derneği Temsilcisi Şef Sayın A. Hamit GÜLYÜZ panelist olarak değerli bilgiler paylaştılar.

Panelde, Türk Mutfağı’nın tarihsel süreci ve sağlıklı besleyici özelliklerinden, yabancı kaynaklı Fast Food’un geleneksel mutfağımızdaki hızlı yemeğin yerini almaması gerektiği, gıda güvenliğinin önemi, gıda terörü ve engellenmesi, denetimli üretimin önemi ve tüketicilerin bilinçlendirilmesi gerekliliği gibi konular işlenerek panel programı sona erdi.

Panel sonunda moderatörümüze ve panelistlerimize teşekkür belgelerini Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sayın Atilla AKBABA takdim etti. 

Festival ve Yemek Yarışması Programı kapsamında öğleden sonra yemek yarışması etkinliğine geçildi.

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Turizm Fakültesi tarafından düzenlenen 5. Geleneksel Uluslararası Yemek Festivali - Yemek Yarışması’nda Ulusal ve Uluslararası mutfaklardan 21 çeşit yemek yarıştı.

Yarışma;

  1. Et Yemekleri
  2. Hamur İşleri-Pilav-Makarnalar
  3. Zeytinyağlılar
  4. Tatlılar

olmak üzere 4 (Dört) kategoride yapıldı.

Yarışmaya Katılan Yemeklerimiz:

Et Yemekleri Kategorisi; Tatlı-Ekşi Soslu Balık Tava, Tepsi Kebabı, Portakallı Somon, Balık Levengisi, Mardin Usulü İçli Köfte.

Hamur İşleri-Pilav-Makarnalar Kategorisi; Afyon Usulü Bükme, Meksika Katmeri, Ispanaklı Kiş.

Zeytinyağlılar Kategorisi; Zeytinyağlı Taze Fasulye, Girit Kabağı Dolması, Zeytinyağlı Mercimekli Patlıcan, Enginarlı Fava.

Tatlılar Kategorisi; Kabaklı Prenses Tatlısı, Bademli Keşkül, Meyveli Tart, Portakallı Çikolatalı Cheesecake, Limonlu Tart, Çilekli Tart, Creme Brulee, Paşa Sarması, Şekerli Kurabiye.

Jüri Üyelerimiz;

  1. Prof. Dr. Atilla AKBABA - İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Turizm Fakültesi Dekanı
  2. Doç. Dr. Gülşah KANER - İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı
  3. Dr. Öğr. Üyesi Ferika SARI - Yaşar Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı
  4. Dr. Öğr. Üyesi Betül ÖZTÜRK - İzmir Ekonomi Üniversitesi, Uygulamalı Yönetim Bilimleri Yüksekokulu, Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölüm Başkanı
  5. Dr. Öğr. Üyesi Eylem Ezgi FADILOĞLU - Yaşar Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi
  6. A. Hamit GÜLYÜZ - İzmir Aşçılar Derneği Temsilcisi 
  7. Coşkun MISIRLIOĞLU - İzmir Aşçılar Derneği Temsilcisi
  8. Hakan AYDOĞDU - İzmir Aşçılar Derneği Temsilcisi
  9. Osman ERŞAHİN - İzmir Aşçılar Derneği Temsilcisi
  10.  Hüseyin GELMEZ - İzmir Aşçılar Derneği Temsilcisi
  11.  Sadık DERNEK - İzmir Aşçılar Derneği Temsilcisi
  12. Hikmet KAYGUSUZER - Beğendik Abi Lokantası Sahibi

Tüm yemeklere sadece isimlerinin yazılı olduğu etiketler ve numaralar verilmiş ve jürimiz tarafından değerlendirme yapılmıştır. Yemekleri kimlerin yaptığı jüri üyeleri tarafından bilinmemektedir. Jüri üyeleri tarafından yemekler lezzet, kıvam ve görünüm açısından tarafsız bir şekilde değerlendirilmiş ve verilen puanlar toplanarak kazananlar belirlenmiştir.

Yarışmada kategoriler ve sıralamaya girenler aşağıdaki gibi olmuştur:

Et yemekleri kategorisi:

  1. “Mardin Usulü İçli Köfte” ile Baransel ARSLAN birincilik ödülüne layık görülmüştür.
  2. “Balık Levengisi” ile Selviye SVANIDZE ikincilik ödülüne layık görülmüştür.
  3. “Portakallı Somon” ile Gökçe ŞENGÜL üçüncülük ödülüne layık görülmüştür.

Hamur İşleri-Pilav-Makarnalar kategorisi:

  1. “Ispanaklı Kiş” ile Selen CAN birincilik ödülüne layık görülmüştür.
  2. “Meksika Katmeri” ile Gizem TUNCA ikincilik ödülüne layık görülmüştür.
  3. “Afyon Usulü Bükme” ile Filiz AÇAR üçüncülük ödülüne layık görülmüştür.

Zeytinyağlılar kategorisi:

  1. “Enginarlı Fava” ile Gökçe ŞENAL birincilik ödülüne layık görülmüştür.
  2. “Zeytinyağlı Taze Fasulye” ile Ayşe BAYIR ikincilik ödülüne layık görülmüştür.
  3. “Girit Kabağı Dolması” ile Gökay YEŞİLYURT üçüncülük ödülüne layık görülmüştür.

Tatlılar kategorisi:

  1. “Portakallı Çikolatalı Cheesecake” ile Tuğçe AKIŞ birincilik ödülüne layık görülmüştür.
  2. “Çilekli Tart” ile Melisa YANIK ikincilik ödülüne layık görülmüştür.
  3. “Kabaklı Prenses Tatlısı” ile Nazlı KADIOĞLU üçüncülük ödülüne layık görülmüştür.

Dereceye girenlere Teşekkür Belgeleri jüri üyeleri tarafından verilmiştir. Ayrıca dereceye girenlere çeşitli hediyeler ve diğer tüm katılımcılara katılım belgeleri verilmiştir. Yarışmamızda tüm kategorilerde birincilik ödülüne layık görülenlere Beğendik Abi Lokantası’nın Urla ya da Bornova şubelerinden birinde çift kişilik akşam yemeği, tüm kategorilerde ikincilik ödülüne layık görülenlere Alaçatı Tatlıcısı İmren’den çift kişilik kahvaltı da hediye edilmiştir.

Festival kapsamında sunulan tüm ürünler sponsor firmalarımız tarafından karşılanmıştır.

Sponsorlarımız; Lezita, Hüsnü Özmen Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Anako Yumurta ve Ürünleri Gıda Sanayi İhracat İthalat ve Ticaret Anonim Şirketi, Susitaş, Ege Ata Ekmek, Can Kardeşler Kuruyemiş, Gözde Un, Punctum Cafe, Gastro Tire, Avilo Zeytinyağları, Alaçatı Tatlıcısı İmren, Beğendik Abi Lokantası.

Sponsorlarımız tarafından verilen ürünler Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri tarafından ikramlıklara dönüştürülmüştür. Öğrencilerimiz tarafından, ana yemek olarak; sebzeli bulgur pilavı, yayla çorbası, fırında soslu tavuk, börülce salatası, kısır yapılmıştır. Tatlı olarak ise, irmik helvası, kakaolu cevizli kek, havuçlu tarçınlı kek, portakallı limonlu kek, mozaik kek, pavlova yapılmıştır. Hazırlanan ikramlıklar İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi idari ve akademik personeli ile öğrencilerine ikram edilmiştir. Tüm sponsorlarımıza vermiş oldukları destekten dolayı teşekkürlerimizi sunarız. Bölüm öğrencilerimize de festival hazırlıklarında ve sırasında vermiş oldukları emeklerden dolayı teşekkür ederiz.


HABER İLE İLGİLİ RESİMLER

Başa Dön