İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TURİZM FAKÜLTESİ II. KARİYER HAFTASI ETKİNLİKLERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafında 2017 yılında hayata geçirilen ‘Geleneksel Kariyer Haftası’ etkinliklerinin ikincisi başarıyla gerçekleştirildi. 2017 yılında birincisi gerçekleştirilen etkinliğe 22 işletme katılmış ve yaklaşık 600 ziyaretçi katılım sağlamıştı. Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen etkinlik İŞKUR işbirliği ile yapılmış, katılan işletme sayısı artarak 46’ya ziyaretçi sayısı da 1000’e ulaşmıştır.

2. Kariyer Haftası Etkinlikleri müzisyen Uğur Erdoğan ve Ömer Şavur'un yaptığı keman ve gitar dinletisiyle başlaydı, sonrasında “Üniversite Sektör İşbirliği ve Kariyer Basamakları” konulu panele ev sahipliği yapıldı. Panelde öğrencilere kariyer planlama ve turizmde gözlemlenen gelişmeler konuları hakkında bilgiler verildi, başarılı bir kariyer gelişimi hakkında yönlendirmelerde bulunuldu. Üniversite - sektör ile işbirliklerinin artırılması ve öğrencilerin sektör deneyimi ve kariyer planlama konularında bilinçlendirilmesi düzenlenen etkinliğin faydaları arasında yer aldı.

Turizm Fakültesi’nin düzenlediği ve Panel Başkanlığını İKÇÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Atilla Akbaba’nın yaptığı panele, İzmir Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Sayın Kaan ERGE ve Çalışma ve İş Kurumu İzmir İl Müdürlüğü Çiğli Hizmet Merkezi Müdürü Sayın Funda Özsan konuşmacı olarak katıldılar. Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Mehmet TOKAÇ, Rektör Yardımcısı ve Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Gökçe, İKÇÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Atilla Akbaba, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Sayın Kaan ERGE, İŞKUR İl Müdürlüğü Temsilcileri, akademisyenler, fakültelerin öğrencileri, Alsancak Nevvar Salih İşgören Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Beştepe Meslek Lisesi öğretmen ve öğrencileri ile çok sayıda sektör temsilcisi paneli izledi.

Panelin ardından ise geleceğin başarılı şefleri arasında yer almaya aday İKÇÜ’lü  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri, Şef Ceketlerini giyerek sektöre ilk adımı attı.

Panel ve Şef Ceketi Giyme Töreni sonrasında Fuaye Alanı’na geçilerek 2. Kariyer Haftası Etkinliği resmi açılışı gerçekleştirildi. Törende Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Mehmet TOKAÇ, İzmir Vali Yardımcısı Sayın Cumhur Güven TAŞBAŞI, Rektör Yardımcısı ve Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Turan GÖKÇE, Turizm Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Atilla AKBABA, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Sayın Kaan ERGE, İzmir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdür Yardımcımız Ayla BOZKURT ve Çalışma ve İş Kurumu İzmir İl Müdürlüğü Çiğli Hizmet Merkezi Müdürü Sayın Funda Özsan üzerinde Üniversitemiz ve İŞKUR Logoları bulunan dev pastayı hep birlikte keserek etkinliğin açılışını gerçekleştirdi. Ardından İzmir Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Mehmet TOKAÇ, Turizm Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Atilla AKBABA ve beraberindeki heyet fuaye alanındaki stantlarda sektör temsilcileriyle bir araya gelerek görüş alışverişinde bulundu.

Merkezi Derslikler Binası Fuaye alanında kurulan stantlarda öğrencilerle sektör bir araya geldi. Stantlarda Türkiye’nin her yerinden gelen konaklama işletmeleri, yiyecek içecek işletmeleri, seyahat acentaları, eğitim, kariyer ve staj danışmanlık firmaları gün boyu turizm öğrencileri ile birlikte staj, çalışma imkânları ve eğitim hakkında bilgi alış verişinde bulundular. Gençler şimdiden staj ve istihdam olanakları hakkında bilgi alıp; mezun olduktan sonra yapacakları işlerle ilgili başvurularda bulundu. İş görüşmelerinin de gerçekleştirildiği etkinlik hem katılımcılar hem de öğrenciler tarafından memnuniyetle karşılandı.

Bu sene 2. düzenlenen ve gerek katılım gerekse içerik olarak geçen seneye göre çok daha zengin hale gelen Kariyer Haftası etkinlikleri kapsamında farklı salonlarda çok sayıda bilgilendirme ve eğitim sunumları da yapıldı. Etkinliğe katılım sağlayan işletmeler tarafından öğrencilere yönelik sunumlar yanında İzmir Çalışma ve İş Kurumundan İş ve Meslek Danışmanı Cemile Bingöl tarafından “İşbaşı Eğitim Programı”, Anıl Uslu tarafından “İş Arama Becerileri” konulu sunumlar da gerçekleştirildi. Yine Çanakkale Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞKOPAN) Tarafından Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileriyle birlikte sektöre yönelik bir söyleşi gerçekleştirildi.

Panel Başkanı İKÇÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akbaba, yaptığı açılış konuşmasında 670 öğrenciye ulaşan Turizm Fakültesi olarak öğrencilerinin mezun olduktan sonraki kariyer planlaması adına sektörle yakın ilişkiler kurduklarını belirtti. Prof. Dr. Akbaba ÖSYM tarafından yapılan Merkezi Yerleştirme Sınavları sonuçlarına göre Turizm Fakültesinin tüm bölümlerinin büyük ilgi gördüğünü Türkiye’deki devlet üniversiteleri arasında her sene ilk 5’te yer aldığını, bölümler için açılan öğrenci kontenjanlarına yoğun tercih olduğunu ve kayıt doluluk oranının %100 olarak gerçekleştiğini ifade etti. Turizmin her sene yüzde 4 - 4,5 büyüme gösteren dünyadaki en büyük endüstri olduğuna işaret eden Prof. Dr. Akbaba, bu anlamda sektörde kalifiye, işi bilen kişilerin iş bulma sıkıntısı çekmeyeceğini vurguladı. Prof. Dr. Akbaba bu sene İŞKUR işbirliğinde gerçekleştirilen Kariyer Haftası etkinliğinin önümüzdeki senelerde daha zengin içerik ve katılımla büyümeğe devam edeceğini sözlerine ekledi.