Tüm HABERLER
  • Turizm Fakültesi 1. Etkinlik Yönetimi Söyleşileri Gerçekleştirildi

    İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesinin gerçekleştirdiği “1. Etkinlik Yönetimi Söyleşileri” isimli etkinlik Yapımcı ve Yönetmen Tayfun BELET, Anlatıcı İbrahim METİN ve Çok Gezenti Program Yapımcısı ve Sunucusu Burak AKKUL ve Seda AKKUL’ un katılımıyla gerçekleştirildi. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Melike YILMAZER’ in açılış konuşmalarını gerçekleştirdiği etkinlik yoğun ilgi gördü. Doç. Dr. Melike YILMAZER konuşmacılara katılımları için teşekkür ederken, etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçen Etkinlik Yönetimi dersi öğrencilerini de tebrik etti. Teorinin uygulamaya dönüşmesinin değerinden bahseden YILMAZER, bu tür etkinliklerin öğrencilere sağladığı katkılara da değindi. Etkinlikte öncelikle Tayfun BELET’ in ödüllü “Çırak” belgeseli izlenmiş ve belgeselin fikir aşamasından çekim sonrasına kadar geçen süreçte yaşananlar üzerine dinleyicilerle söyleşiler gerçekleştirildi. Bergama’daki parşömen ustasının ve çırağının hikâyesinin anlatıldığı belgesel, izleyiciler tarafından büyük bir ilgiyle izlendi. İkinci konuşmacı İbrahim METİN’ in “Dil’le Muhabbet” isimli söyleşisinde dilin doğuşu, dilin anlattıkları, günlük dil, anlam ve kelimeler üzerine dinleyicilere bilgiler verildi. Kültürlerin dile yansımaları, dillerin edebiyata etkisi ve dilin felsefik yönü mitoloji hikâyeler ile desteklenerek dinleyicilere aktarıldı. Etkinliğin son konuşmacıları Burak AKKUL ve Seda AKKUL ise yaptıkları televizyon programının gelişim sürecini, dünyadaki farklı kültürleri tanımanın önemini ve gittikleri ülkelerde yaşadıkları farklı deneyimleri dinleyiciler ile paylaşıp, kendileri ve programları ile ilgili merak edilen soruları yanıtladılar. Turizm İşletmeciliği Bölümü Etkinlik Yönetimi dersi öğrencilerinin önemli çabaları ile gerçekleştirilen söyleşiler, teorik bilginin pratiğe dönüştürülmesinde öğrencilere büyük katkılar sağlamıştır. Üniversitesmiz öğrencilerinin yani sıra akademik ve idari personelinin de yoğun ilgi gösterdiği etkinlik sonrası konuşmacılara kendileri adına TEMA Vakfı aracılığıyla Erzurum Kapıkale Hatıra Ormanı’na yapılan fidan bağış belgeleri ve katılımlarından ve katkılarından dolayı teşekkür belgeleri takdim edilmiştir. 

  • Anako Yumurta ve Ürünleri Gıda San. İhr. İth. ve Tic. A.Ş. Pastörize Yumurta Ürünleri ve Yumurtalı Tarifler konularındaki bilgileri Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri ile paylaştı

    Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ve Anako Yumurta ve Ürünleri Gıda San. İhr. İth. ve Tic. A.Ş. işbirliği ile 11 Aralık 2018 tarihinde gerçekleşen ve firmanın değerli danışman şefi Dündar SAFYÜREK’in “Pastörize yumurta ürünleri ve yumurtalı tarifleri” paylaştığı etkinlik, bölüm öğrencilerimiz tarafından yoğun ilgi gördü. Etkinlikte önce, genç şef adaylarımıza Ege Suder Gıda yetkilisi Ziraat Mühendisi Süha ALPAKIN ve Anako Türkiye pazarlama müdürü Turhan TUNCALI tarafından yumurta ile ilgili teorik bilgiler verildi. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte, Anako Yumurta ve Ürünleri Gıda San. İhr. İth. ve Tic. A.Ş. şefi Dündar SAFYÜREK omlet, çorba terbiyesi ve pandispanyanın pişirme sırlarından bahsederek öğrencilerimiz ile uygulamalı olarak hazırladı.

  • İKÇÜ Turizm Fakültesi Üniversitemizi 12. Travel Turkey İzmir Turizm Fuar ve Kongresinde ve 4. Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresinde Başarıyla Temsil Etti

    6-8 Aralık 2018 tarihlerinde Travel Turkey İzmir Turizm Fuar ve Kongresi ile 4. Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi  eşanlı olarak gerçekleştirilmiştir. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı himayelerinde düzenlenen ‘Travel Turkey İzmir’ Turizm Fuar ve Kongresi Türkiye’nin turizm alanındaki en önemli buluşmalarından biri olarak Türkiye Seyahat Acentaları Birliği-TÜRSAB ve İZFAŞ ortaklığıyla 12. kez Türkiye’nin en büyük ve en modern fuar kompleksi olan Fuarizmir’de gerçekleştirilmiştir. 4. Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi kapsamında akademik oturumlar, ünlü şeflerin ve sektörden önemli isimlerin konuşmacı olarak katıldığı panel oturumları, yerli yabancı şeflerin yemek workshopları, profesyonel tadım atölyeleri, çeşitli düzeylerde yemek yarışmaları ve etkinlik boyunca gıda firmaları ve restoranlar tarafından tadım etkinlikleri yapılmıştır.  İzmir Büyükşehir Belediyesi Fuarcılık Hizmetleri A.Ş. (İZFAŞ) ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından dünyanın önde gelen gastronomi ve turizm uzmanları ile eğitimcilerini bir araya getirmek, gelişen turizmin ihtiyaçlarına cevap verebilecek yeni yaklaşımlar kazanmak amacıyla düzenlenen, geçtiğimiz yıl misafir kent olarak Torino’nun ağırlandığı 12. Travel Turkey İzmir Turizm Fuar ve Kongresinde bu seneki misafir kent ise Lisbon olmuştur. Ayrıca dünyaca ünlü yemek yarışması Bocuse d’Or temsilcileri ağırlanmıştır. Gastronominin bölge turizmine olan katkılarının konuşulduğu kongrede, kongre akademik bildirilerinin yer aldığı bölüm İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi işbirliği ile yürütülmüştür. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi hem ülkemiz hem ülke turizmi hem de İzmir ili için bu denli önemli bir organizasyona, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Atilla AKBABA’nın da yer aldığı düzenleme kurulundan başlayarak, jüriler ve yayınlanan bildiriler başta olmak üzere organizasyonun sonuna kadar gerçekleştirilen pek çok adımında yer alarak katkıda bulunmuştur. Düzenlenen açılış töreninde İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi adına Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Turan GÖKÇE bir konuşma yapmıştır. Açılış töreni sonrası düzenlenen plaket töreninde İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesini temsilen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sayın Turan GÖKÇE’ye plaket sunulmuştur. İKÇÜ Turizm Fakültesi aynı tarihlerde düzenlenen “Travel Turkey İzmir” Turizm Fuarında da bir stant açarak hem üniversitemizin, hem de fakültemizin tanıtımını sağlamış, aynı zamanda üniversite-sektör işbirliğine yönelik çalışmalar gerçekleştirmiştir. Geçen yıl 36 farklı ülkeden 1284 katılımcının yer aldığı Travel Turkey İzmir fuarı, 63 farklı ülkeden 44.589 kişi tarafından ziyaret edilmişti. 2018 yılı içinde mevcut firmaların katılımı devam ederken, yeni firma ve yeni destinasyonlardan da artan katılım talepleri Travel Turkey İzmir’in zengin bir platform yaratmasına olanak sağlamıştır.  Bu yıl  20.000 m2’nin üzerinde organize edilen fuara 50.000  profesyonel ziyaretçinin katılması hedeflenmektedir.

  • İyi, Temiz,Adil; Slow Food

    Yavaş Gıda Akımı Türkiye’de de yaygınlaşmalı Yaygınlaşan fast-food tüketimine karşı tepki olarak İtalya’dan başlayarak 150’den fazla ülkeye yayılan Yavaş Gıda (Slow Food) akımı, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından düzenlenen bir konferansla ele alındı. Gençlerle bir araya gelen, akımın Türkiye’deki kurucularından biri olan Gurme, Gazeteci-Yazar Nedim Atilla, ‘sakin yemek, yavaş yemek” olarak düşünülen Slow Food’un; hızlı yeme alışkanlıklarına savaş açtığını, sağlıklı beslenme kavramını vurguladığını söyledi. “Endüstriyel gıdalara ve sağlıksız beslenme şekillerine karşı mücadele veriyoruz.” 1986 yılında, İtalya’da ortaya çıkan akım hakkında bilgi veren Atilla, “Bu akım, çağımızın neden olduğu hızlı yeme alışkanlığına tepki olarak doğmuş ve birçok ülkeden de destek görmüştür.  Tüketilen ürünlerin yeryüzüne ve hiçbir canlıya zarar vermeyecek şekilde temiz koşullarda üretilmesini ve ürünlerin lezzetli olmasını; bunun yanında da çiftçilerin emeklerinin karşılığını adil bir şekilde alması gerektiğini savunmaktır. Yani Slow Food Hareketi, bir yandan hızlı yeme alışkanlıklarını ortadan kaldırmayı hedeflerken diğer yandan yerel üreticileri de korumayı amaçlar, endüstriyel gıdalara ve beslenme şekillerine karşı mücadele verir. Yerel mutfak mirasının korunmasını, tüketici haklarına saygılı olmayı, çevreyi korumayı, çevreye karşı sorumluluklarını yerine getirmeyi de içerisine alır.” dedi. Taze gıdayı nasıl anlarsınız? Bir gıdanın, Slow Food olup olmadığını belirlemenin temel unsurunun o gıdanın üreticisi ile tüketicisi arasındaki ilişkiye bakmak olduğunu vurgulayan Atilla, “Tüketici ve üretici arasındaki zincir ne kadar kısaysa ürün aynı orantıda tazedir ve sağlıklıdır. Taze olan bu gıda Slow Food anlayışının içerisinde yer alır. Dünyanın pek çok yerinde “earth market” adını verdiğimiz marketlerden kurmaya çalışıyoruz. Bizim ülkemizde 4 tane earth market var. Bu marketler, çiftçiyi korumayı ve tüketiciye sağlıklı gıda ulaştırmayı hedeflediğimiz felsefeye uygun olarak işliyorlar. “Earth Market” projesi kapsamında dünya çapında henüz 67 tane market açtık. Ancak bu henüz yeni bir proje ve bu sayının artmasını hedefliyoruz.” şeklinde konuştu. 1 milyon destekçisi olan akımda, Türkiye’den 5 bin kişinin yer aldığını kaydeden Atilla, “Bunun yanında 100 bin üyemiz var ve bunların yaklaşık bini Türkiye’den. Biz bu hareket kapsamında, dünyanın pek çok yerinde gerek tüketiciyi, gerek üreticiyi bilinçlendirmek için çeşitli seminerler yapıyoruz.” diye konuştu. Katkı maddeleriyle süslenip önümüze konan gıdalara dikkat! Dekan Prof. Dr. Atilla Akbaba ise fakülte olarak yerel gıdalara, yerel üreticilere ve unutulmaya yüz tutan yerel lezzetlere, yeme içme ile ilgili geleneklere her zaman sahip çıktıklarını kaydetti. Prof.Dr. Akbaba, “Sağlıklı gıdaya erişim ve gıda ürünlerinin güvenliği, ülkeler açısından yaşamsal bir önem taşımakla birlikte biz tüketicilerin de mutlak hakkı ve talebidir. Zararı kanıtlanmış GDO’nun, nişasta bazlı şeker gibi katkı maddeleriyle süslenip önümüze konulan gıdalara karşı daha dikkatli olmamız lazım. Milli tohumlarımızın korunması, kullanılması ve yaygınlaştırılması gerekli. Özetle; daha iyi, temiz ve adil bir dünya için daha iyi, temiz ve adil gıdalara ihtiyacımız var.” şeklinde konuştu.

  • 2018-2019 Güz Dönemi Sosyal Sorumluluk Projesi Dersi Kapsamında Pek Çok Etkinlik Gerçekleştirildi

    2018 - 2019 güz döneminde Turizm Fakültemiz Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği, Gastronomi ve Mutfak Sanatları ve Turizm İşletmeciliği bölümlerinde gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projesi dersi kapsamında birçok etkinliğe ev sahipliği yapmıştır. Dr. Öğr. Üyesi Nil Sonuç, Dr. Öğr. Üyesi Perihan Kendirci ve Dr. Öğr. Üyesi Simge Kömürcü tarafından yönetilen Sosyal Sorumluluk Projesi dersleri kapsamında davet edilen sivil toplum örgütlerinden temsilciler, faaliyetlerini tanıtmış ve öğrencilerimizden yeni gönüllüler kazanmışlardır.  Bu kapsamda LÖSEV, KIZILAY, EGE ORMAN VAKFI VE TEGV, İzmir Büyükşehir Belediyesi Gönüllü Takımı (Abla Ağabey Kardeş Projesi) ağırlanmış ve Karşıyaka Belediyesi Celal Üner Hayvan Barınağına öğrencilerle birlikte ziyaret gerçekleştirilmiştir. LÖSEV artık sadece lösemili çocuklara değil, tüm kanser hastalarına çeşitli şekillerde yardım yapan bir kuruluş haline gelmiştir. Ankara’da bulunan hastane ve hasta yakınlarına hizmet veren konaklama tesisinde hastalar ücretsiz tedavi görebilmektedirler. Kızılay’a sağlıklı olan bireylerin kan, ilik bağışında bulunması hayat kurtarması anlamına gelmektedir. İzmir’de Kızılay’ın büyük ve önemli bir merkezi bulunmaktadır. Ege Orman Vakfı, dünyada sürdürülebilirlik bilincinin geliştirilmesi için önemli faaliyetlerde bulunmaktadır. Su kaynaklarını canlı tutabilen ve küresel ısınmanın önünde engel oluşturabilen, nefes ve hayat kaynağımız ormanlarımızı korumak ve yeni fidanlar dikilmesi için katkıda bulunmak çok önemlidir. Ege Orman Vakfının internet sayfasında ne kadar tüketim yaptığınızla ilgili verileri girdiğinizde dünya bıraktığınız karbon ayak izinizi hesaplayan bir karbonmetre bulunmaktadır. Küçük kardeşlerimizin boş zamanlarında birlikte eğitici aktivitelerde bulunarak onların eğitimine destek vermek, gelecek nesillerin daha donanımlı yetişebilmesi için önemlidir. TEGV, üniversite öğrencileriyle ilköğretimdeki çocukları bu amaçla merkezinde toplamaktadır. İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde “Bir çocuk değişir İzmir değişir” sloganı ile hayata geçirilen Abla Ağabey Kardeş Projesi kapsamında üniversite öğrencisi abla ve ağabeyler ilköğretim öğrencisi kardeşleri ile bir araya gelerek zaman geçirmekte ve onların gelişimine katkıda bulunmaktadırlar.  Karşıyaka Belediyesi Celal Üner Hayvan Barınağı’nda Veteriner Hekimin açıklamalarına göre burada sokak hayvanlarının hasta olanları iyileştirilerek kısırlaştırılıp yeniden alındığı noktalara geri bırakılmaktadır. Sadece geçirdiği hayati operasyon sonucunda 3 ayaklı kalan köpekler burada daimidir. Ancak diğerleri iyileşme süreci tamamlanınca ayrılacak olan geçici üyelerdir. Mekânsal yeterlilik anlamında bu yöntem izlenmektedir. Öğrencilerimiz bir nevi hasta dostlarımıza bir ziyarette bulunmuştur. Tüm bu bilgiler ve daha fazlasına seminerlerimiz sayesinde ulaşarak, gençlerin sosyal sorumluluk anlamında bilincinin arttırılması, topluma duyarlı, gönüllülük projelerinde aktif rol alan bireyler olmaları hedefi gerçekleştirilmektedir.       

  • Hayvanları Sevmekten Öte: Hayvan Haklarını Savunma ve Aynı Dünyayı Paylaşmamız Üzerine

    Turizm Fakültemizin bünyesinde 20 Kasım 2018 Salı günü saat 13.30’da Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği bölümümüz Dr. Öğr. Üyesi Nil Sonuç tarafından yönetilen Sosyal Sorumluluk Projesi dersi kapsamında davet edilen Hayvan Hakları Federasyonu “Hayvanları Sevmekten Öte: Hayvan Haklarını Savunma ve Aynı Dünyayı Paylaşmamız Üzerine” konulu etkinlik gerçekleştirilmiştir.  Haytap(Hayvan Hakları Federasyonu) Basın Sözcüsü Şule Baylan, yine Haytap Yönetiminden Meral Örüç ve Karşıyaka Belediyesi Taypark Veteriner İşleri Müdürü ve Veteriner Hekimi Çağlayan İnanlı’nın değerli sunumlarıyla gerçekleşen etkinliğe üniversitemiz Ekoturizm Bölüm Başkanı, Turizm Fakültesi akademisyenleri ve öğrenciler ile Dokuz Eylül Üniversitesi Empati Öğrenci Topluluğu ve yakın çevrede yaşayan vatandaşların da katılımıyla geniş bir katılım sağlanmıştır. Hayvan haklarının ne kadar önemli olduğu, insanların hayvanlarla ilişkilerinde doğru bilinen yanlışlar, belediyenin veterinerlik hizmetleri, hayvan haklarıyla ilgili mevcut ve geliştirilmekte olan yasal düzenlemeler ve uygulamalar, toplumsal bilinçlendirme faaliyetlerinde sivil toplum örgütlerinin önemi gibi konulara değinilmiştir. Etkinliğe olan rağbet, konu ile ilgili toplumsal bilgilendirme faaliyetlerine ne derece ihtiyaç bulunduğunu bir kez daha kanıtlamıştır. İlgili ve benzer toplantılar ve bununla ilgili oluşumlar (farklı üniversitelerdeki öğrenci topluluklarının tanışması) ve projeler ile faaliyetlerin yenilerinin doğmasına da zemin hazırlayan bir etkinlik olmuştur. Katkıları için Haytap’tan Şule Baylan ile Meral Örüç’e ve Karşıyaka Belediyesi Veterineri Çağlayan İnanlı’ya ve tüm katılımcılara buradan bir kez daha teşekkürlerimizi iletiyoruz.    

  • Turizm Fakültesi "Buğday ve Uygarlık" Konulu Seminere Ev Sahipliği Yaptı

    İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Turizm Fakültesi tarafından 19 Kasım 2018 Pazartesi günü "Buğday ve Uygarlık” semineri düzenlendi. “Buğday ve Uygarlık" semineri İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi akademik ve idari personeli, öğrencileri, Alsancak Nevvar Salih İşgören Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin katılımlarıyla gerçekleşti. Düzenlenen seminere Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Sayın Ahmet UHRİ konuşmacı olarak katıldı. Yoğun ilgi gören etkinlikte katılımcılar buğdayın tarihsel serüvenine tanık oldular. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sayın Atilla Akbaba açılış konuşmasında geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdikleri, ülkemizin sahip olduğu zenginlikler arasında yer alan Kavılca Buğdayı konulu çalıştaydan bahsetti. Bu tür etkinliklerin ülkemizin sahip olduğu kaynakların korunmasına ve hatırlanmasına sağladığı katkıya değindi. Ahmet Uhri verdiği seminerde; insanların bugünkü uygarlık düzeyine gelmesinde buğdayın büyük bir rol üstlendiğini, ekmeğin tarih boyunca bir uygarlık göstergesi olduğunu ve insanların yerleşik hayata geçmesinde buğdayın önemli olduğundan bahsetti. Buğdayın arkeolojik ve gastronomik gelişimine değinen Sayın Uhri, ülkemize ait atalık tohumlarımız olan Kavılca ve Siyez buğdayına dikkat çekerek bizler için olan öneminden bahsetti.

  • Turizm Fakültesinde Hizmet İçi Eğitim Kapsamında “İletişim” Konulu Seminer Gerçekleştirildi

    Hizmet içi eğitim kapsamında “İletişim” konulu seminer İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Medya ve İletişim Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr.Burcu ÖKSÜZ hocamızın katkılarıyla İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi Akademik ve İdari personeline yönelik 21.11.2018 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Seminer kapsamında sözlü ve yazılı iletişimi ve etkili iletişim tekniklerini içeren detaylı bilgilerin aktarımı sağlanmıştır.

  • TÜRSAB Akademi Biletleme Eğitimi Ege YTK ‘da Gerçekleştirildi

    TÜRSAB Akademi, Seyahat Acentalarımızın yaygın olarak kullandığı Amadeus Rezervasyon, Otomatik Fiyatlandırma ile Kolay Bilet Sistemleri Eğitimlerimiz GAP Yöre Temsil Kurulu ve TÜRSAB Genel Merkezimizden sonra 7 – 9 Kasım 2018 tarihleri arasında TÜRSAB Ege Yöre Temsil Kurulunda gerçekleştirilmiştir. Amadeus Rezervasyon ve Otomatik Fiyatlandırma ile Kolay Bilet Sistem kullanımı konusunda katılımcılara bilet rezervasyon, kesimi ve sonrasında ihtiyaç duyabilecekleri tüm detaylar aktarılmıştır (Kaynak:https://www.tursab.org.tr). 25.10.2018 tarihinde İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Ege Yöre Temsil Kurulu arasında imzalanan iyiniyet protokolü ve “Turizm Endüstrisi ve Üniversite İşbirliği İçin Fırsatlar”  paneli ile temelleri atılan işbirliği çalışmaları kapsamında Amadeus eğitim programına katılan Yüksek Lisans öğrencimiz Hande Karakuş eğitimi başarıyla tamamlayarak sertifika almaya hak kazanmıştır. Kendisini Turizm Fakültesi ailesi olarak tebrik ediyor, bu tür işbirlikleri ile üniversite sektör bağını güçlendirmeyi hedefliyoruz. 

  • İKÇÜ Turizm Fakültesi Dergisinden “impact factor” Atağı

    İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından uluslararası hakemli dergi statüsünde yayınlanan  “International Journal of Contemporary Tourism Research” Aralık ayında yeni sayısını yayınlayacak. Yeni bir dergi olmasına rağmen belirlenen hedeflere şimdiden ulaşmaya başlayan “International Journal of Contemporary Tourism Research” ilk impact factor sertifikasını da edinmiştir. Yıl sonuna kadar 4000 izlenme ve 4000 indirme başarısını yakalamayı hedefleyen dergi, Ekim ayı başlarına doğru hedefine ulaşarak, Kasım ayı ortası itibari ile 5000 izlenme ve 5000’i aşkın makalenin indirilmesiyle hedefini aşmayı başarmıştır. Her geçen gün yayınlanması için gönderilen makale sayısının ve taranan indekslerin arttığı, indirme ve izlenme sayılarının hedeflenen planların ötesine geçtiği dergi, Aralık 2019 sayısı ile araştırmacılara ve okurlarına hitap etmeyi beklemektedir. Yeni bir dergi olmasına rağmen impact factor hesaplamasında iyi bir katsayı yakalayan derginin gelecek planları ve hedefleri için ise şimdiden çalışmalara başlanmış durumdadır. Yakın zamanda Emerging SCI endeksine girmenin planlarını yapan “International Journal of Contemporary Tourism Research” daha geniş kitlelere ulaşmak ve uluslararası tanınırlığını artırmak için emin adımlarla ilerlemektedir.

  • Turizm Endüstrisi ve Üniversite İşbirliği İçin Fırsatlar Paneli I. TÜRSAB Ege Yöre Temsil Kurulu-Öğrenci Buluşması

    İzmir’de kurulan ilk Turizm Fakültesi olma özelliğini taşıyan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesinde düzenlenen etkinlikte, Turizm Fakültesi ile 28 Eylül 1972 tarihinde yürürlüğe giren 1618 sayılı “Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu” uyarınca kurulan ve kurulduğu günden bugüne bir meslek birliği olarak, seyahat acentalığı mesleğinin ve faaliyet alanının temelini oluşturan TÜRSAB (Türkiye Seyahat Acentaları Birliği) arasında iyi niyet protokolü imzalanmıştır. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Turan GÖKÇE ve Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Atilla AKBABA'nın yanı sıra çok sayıda akademik personel, sektör temsilcisi ve öğrencinin katılım sağladığı etkinlik, moderatörlüğünü Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zafer ÖTER'in  yaptığı, Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Ege Yöre Temsil Kurulu başkanı Tolga GENCER ve üyeleri Elif CANASLAN, Kıvanç MERİÇ, Cem ÇANDARLI ve İ. Hakkı KARADEVECİ’nin panelist olarak katıldığı “Turizm Endüstrisi ve Üniversite İşbirliği İçin Fırsatlar” paneli ile başlamıştır. Panelde söz alan Ege YTK üyeleri acentaların sektördeki konumundan, turizmin güncel durumundan ve sorunlarından bahsetmişlerdir.  Panel sonrasında İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Atilla AKBABA ve TÜRSAB Ege YTK başkanı Sayın Tolga GENCER’in imzalarıyla iyi niyet protokol töreni gerçekleştirilmiştir. Tören sonrasında İzmir’de yer alan “Lady Travel, Ayşatur, Pastoral Tur Turizm, Aport Turizm, Escan Turizm, Elapame Travel Services, Educa Travel, Tatil Ağacı Turizm, Dahlia Turizm, Ertürk Turizm, Devim Turizm, Fides Turizm” seyahat acentalarının katılımıyla “I. TÜRSAB Ege YTK – Öğrenci Buluşması” gerçekleştirilmiştir. Katılımcılardan turizm endüstrisinde verebilecekleri destekleri bizzat duyma şansı yakalayan öğrenciler panele yoğun ilgi ve katılım göstermişlerdir.

  • Andrea Patrizi İtalyan Mutfağının Klasikleşmiş Lezzetlerini ve Mutfak Sırlarını Paylaştı

    Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ve Barilla Gıda A.Ş. işbirliği ile 23 Ekim 2018 tarihinde gerçekleşen ve Barilla’nın Executive Chef’lerinden Andrea Patrizi'nin İtalyan mutfağının klasikleşmiş lezzetlerini ve mutfak sırlarını paylaştığı etkinlik, bölüm öğrencilerimiz tarafından yoğun ilgi gördü. Barilla Ticari Pazarlama Yöneticisi Ece Özgürel tarafından verilen eğitimin ilk bölümünde makarnanın keşfi, tarihsel gelişimi, üretim süreci, besin değeri ve kaliteli makarna ile ilgili teorik bilgiler genç şef adaylarıyla paylaşıldı. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği eğitimde, Barilla’nın Executive Chef’lerinden Andrea Patrizi ise İtalya’nın üç farklı bölgesine özgü, klasikleşmiş lezzetlerin reçeteleri ile pişirme sırlarını paylaştı. Patrizi, eğitimin sonunda Barilla'nın enfes makarna ve sosları eşliğinde Lasagne alla Bolognese, Spaghetti alla Carbonara ve Trofie al Pesto Genovese'yi öğrenciler ile uygulamalı olarak hazırladı.

  • "13000 Yıllık Geçmişi İle Kavılca Atölyesi ” gerçekleştirildi

    İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü tarafından “13000 Yıllık Geçmişi İle Kavılca Atölyesi ” gerçekleştirildi. Atölye çalışması kapsamında İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim üyeleri yönetiminde 3. ve 4. sınıf öğrencileri tarafından Kavılca bulguru ve unu kullanılarak çeşitli ürünlerin pişirilme denemeleri gerçekleştirildi. Üretilen ürünler misafirler tarafından denendi. Atölye çalışması başlangıcında Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sayın Atilla AKBABA bir konuşma yaparak etkinlik hakkında ve etkinlik konusu Kavılca buğdayı hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Akbaba konuşmasında; Gıda temini ve güvenliğinin son yılların en önemli toplumsal konuları arasında ilk sıralarda yer aldığını, gıda ürünlerinin insan sağlığını en kolay etkileyecek etmenlerin başında geldiğini ifade etti. Bu nedenle sağlıklı gıdaya erişim ve gıda ürünlerinin güvenliğinin, ülkeler açısından yaşamsal bir önem taşımakla birlikte tüketicilerin de mutlak bir hakkı ve talebi olduğunu ifade etti. Gıda konusunun ülkelerin bağımsızlığı ve istikbali için önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Akbaba ilerleyen dönemlerde gıda konusunun stratejik öneminin daha da artacağın, bu bağlamda milli tohumlarımızın korunması, kullanılması ve yaygınlaştırılmasının gerekli olduğunu ifade etti. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün odak noktasını Türk Mutfağının oluşturduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Akbaba, 13000 yıldır hiçbir değişime uğramadan tarımı yapılmakta olan, yüksek besin değerine sahip, Anadolu’muzun sahip olduğu bir zenginlik olan “Kavılca” buğdayını ele alarak, bu milli ve yerel tohumumuz ve ürünümüz ile ilgili bilgi paylaşmaktan ve ürünün yaygınlaşmasına destek olmaktan gurur duyuyoruz dedi. Daha sonrasında kavılca buğdayından elde edilmiş un ve bulgur kullanılarak ürünlerin üretimi gerçekleştirildi. Sonrasında atölye çalışmasına iştirak eden katılımcılar tarafından ürünlerin tadımı gerçekleştirildi. (Kavılca buğdayının tarihi ve özellikleri hakkında detaylı ilgi almak için lütfen tıklayınız...)

  • Tercihiniz Neden İKÇÜ Turizm Fakültesi Olsun

    İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Atilla AKBABA İKÇÜ Medya Merkezi tarafından hazırlanan "Tercihiniz İKÇÜ Olsun"  programı kapsamında Turizm Fakültesini anlattı. Fakültenin kuruluş sürecinden günümüze kadar olan gelişimini, bölümlerini, akademik yapısını ve sağladığı olanakları anlatan Prof. Dr. Atilla AKBABA aday öğrencilere de seslendi.  İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Atilla AKBABA'nın Katıldığı "Tercihiniz İkçü Olsun" programı videosuna ulaşmak ve fakülte hakkındaki tüm bilgileri izlemek için lütfen tıklayınız..

  • ÜNİVERSİTEMİZ STRATEJİK ORTAKLIĞINDA BİR ERASMUS+ KA2 PROJESİ - AVRUPA NİŞ TURİZMİNE YÖNELİK DİLLER (LENT)

    Almanya, Berlin merkezli “Comparative Research Network (CRN)” kurumunun koordinatörlüğünde ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nin stratejik ortaklığında gerçekleştirilen Avrupa Niş Turizmine Yönelik Diller (LENT) adını taşıyan Avrupa Birliği Erasmus+ KA2 projesi başarı ile devam etmektedir. 30 ay sürecek olan projenin diğer ortakları arasında İspanya, İtalya, Birleşik Krallık, Portekiz ve Yunanistan’dan kuruluşlar yer almaktadır. Proje kapsamında turizmin niş sektörlerinde kullanılan toplam 1000 kelime ve cümle 14 farklı dilde tercüme edilmektedir. Projenin iki temel amacı bulunmaktadır. Bunlardan ilki geliştirilecek mobil uygulama ile niş pazarlarda hizmet veren küçük işletmelerin ve turistlerin önündeki dil engellerini kaldırmaktır. Projenin ikinci amacı ise belirlen kelimelerin ve cümle kalıplarının turizm eğitiminin başlangıç seviyesinde kullanılmasıdır. Böylece öğrencilerin dil becerilerinin geliştirilmesine katkı sağlanması hedeflenmektedir. Turizm Fakültesi, Turizm Rehberliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Aytuğ ARSLAN’ın katılımıyla başlangıç toplantısı Almanya’nın Berlin kentinde 26-27 Ocak tarihinde yapılan projenin ikinci toplantısı 26-27 Nisan 2018 tarihlerinde İspanya’nın Valencia kentinde gerçekleştirilmiştir. İş paketlerinin ve süreçlerin belirlendiği ilk toplantının ardından ikinci toplantıda kültür/tarih turizmi pazarına yönelik alt başlıklar belirlenmiştir. Müze ve Galeri, Mimari, Arkeoloji, İnanç ve Gelenek, Anıt ve Hatıra başlıkları altında belirlenen kelimelerin çevirisi ve görsel-işitsel biçimde uygulamaya aktarılması çalışmaları sürmektedir. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nde söz konusu ülkelerden katılımcıların yer alacağı bir toplantının 2019 yılının Şubat ayı içinde yapılması planlanmaktadır. Proje Tanıtım Bilgisi:  “Eğer sana bir şey satacaksam senin dilini konuşmalıyım”. Willy Brandt Avrupa Birliği’nde çok farklı dilleri konuşan ziyaretçilere satış yapmak önemli olduğu kadar aynı zamanda zor bir iştir. Avrupa Birliği’nde 17 milyon kişiye istihdam sağlayan ve üçüncü büyük sektör olarak gelişme gösteren turizm ana hedefler arasında yer almaktadır. AB Komisyonu iletişimi ‘Dünyanın bir numaralı destinasyonu Avrupa - Avrupa’da turizm için yeni bir politik çerçeve’ (COM(2010) 352) 2010 yılında kabul edilmiştir. Bu çerçeve turizme ilişkin girişimler için eş-güdümlü bir yaklaşımı talep ederken turizmin rekabetçiliğini ve sürdürülebilir büyüme için kapasitesini arttırmak için eyleme yönelik yeni bir çerçeveyi tanımlamıştır. Dil becerisi eksikliği kaynaklı kaçırılan iş fırsatları turizm sektörünün büyüklüğü ve gelişimiyle artmıştır. Bu proje standart turizm temelli dil eğitimiyle karşılaştırıldığında yenilikçidir ve dört niş pazarın temel dil ihtiyaçlarını saptanmasını hedeflemektedir. Böylece bu alt sektörler dil öğreniminin erken aşamasında kullanılmak üzere internet ağı ya da mobil tabanlı dil uygulamasının geliştirilmesini destekleyecektir. Uygulamaya yerleştirilecek ortak noktaların belirlenmesiyle turizm sektörünün ihtiyaçları tarafından şekillenen bu yaklaşım sadece turizm endüstrisinin çeşitli niş pazarlarını kapsamasıyla değil diğer turizm alt sektörleri tarafından kullanılacak temel kelimeleri göz önüne almasıyla benzersiz olmaktadır. Projenin önemli çıktıları şunlar olacaktır: 1. Görsel işitsel materyale sahip mobil ve web tabanlı öğrenme uygulaması hem temel (günlük) hem de sektör özelinde (uzman/niş) kelimeler ve cümleler bütün 14 dil arasında anlık ve değiştirilebilir çeviriye imkân sağlayan eşsiz bir uyum aracılığıyla geliştirilecektir. 2. Proje dil uzmanları, 4 niş turizm sektörü tedarikçileri ve bilişim ve iletişim teknolojileri sağlayıcısı arasında bütün kullanıcıların ihtiyaçlarına uygun olması için isteğe göre düzenlenen en kullanıcı dostu ve esnek araca olanak tanıması için işbirliğini geliştirecektir. 3. En az 200 kişi uygulamayı deneyecek ve onaylayacaktır, öğrenen kişiler 4 hedef niş sektör grubundan seçilecektir. 4. Toplam kullanım düzeyleri izlenecektir. Proje sonuna kadar en az 2000 kullanıcıyı aşacak şekilde açık erişim trafiği ve 4 ek niş sektör kullanıma dâhil olmasını beklemekteyiz. Proje 3 kıstasa göre seçilen 14 dili desteklemektedir. -Ülkede yerleşik olmayanlar tarafından turizm amaçlı ziyaretçi sıralamasına göre en çok ziyaret edilen Erasmus+ Programı ülkeleri: İspanya, İtalya, Fransa, Birleşik Krallık, Avusturya, Almanya, Yunanistan, Hırvatistan, Portekiz, Türkiye. -AB’ye gelen turistler arasında köken itibariyle AB üyesi olmayan başlıca ülkeler: ABD, Rusya, Çin, Japonya ve Brezilya (toplamda AB’yi ziyaret eden AB vatandaşı olmayan turistlerin %44’ü). Eurostat 9/2015. - Turizmim ayriyeten Hindistan ve Arapça konuşan ülkelerden kaynaklı dikkate değer büyümesidir. Örneğin, AB tarafına Hindistan turizmi 2009-12 arasında %40 büyümüştür ve bu ülke geniş hızlı gelişen bir orta sınıfa sahiptir. Değerlendirilen turizm sektörleri: 1) Kültür turizmi: Tarihi, sanatları, mimariyi, müzeleri, tiyatroyu, mirası ve yerli halkı içerebilir. ‘Grand Tour of Europe’ kültür turizminin en bilinen erken örneğidir. 2) Şehir turizmi: örneğin şehir turu, kısa süreli geziler, alışveriş, sağlık amaçlı dinlence yerleri/kaplıcalar, konferanslar/toplantılar/iş turizmi, arenalar ve stadyumlar gibi altyapılara gereksinim duyan sporlar. 3) Kırsal turizm: örneğin birçok yönüyle yürüyüş, tırmanma, macera tatilleri, kano, rafting, kayak, avcılık, olta balıkçılığı, bisiklet, at binme, dağ bisikleti, çiftlik tatilleri. 4) Sürdürülebilir turizm: Ekoturizm ve tarım turizm alt sektörünün büyük kısmını içermektedir. Kelimelerin tespiti için karar kılınan niş sektörler: -Kültür/Tarih Turizmi -Açık Hava Turizmi -Etkinlik Turizmi -Gastronomi Turizmi 1000 kelime ve cümle şu temelde oluşturulacaktır. 400 kelime günlük ya da temel kelimeler olacaktır, bunlar bir dili konuşmak için temel yapı taşlarıdır. (Bir turistin muhtemelen kullanmak veya anlamak isteyeceği günlük kelime ve cümlelere büyük oranda projede yer verilecektir). 600 tane yukarıda tanımlanan 4 niş turizm alanına yayılan özel kelime ve cümleler oluşturulacaktır. Projenin vizyonu küçük işletmelere bile büyüme ve AB dışından gelen misafirlerden fayda sağlama fırsatı vererek turizm sektöründe yabancı dil kullanımını arttırmaktır.

  • PROF. PAUL LEONARD GALLINA’DAN KANADA RESTORAN ENDÜSTRİSİ HAKKINDA SEMİNER

    08.06.2018’de Turizm Fakültesi Toplantı Salonunda Kanada Bishop's Üniversitesi öğretim üyelerinden ve aynı zamanda International Journal of Contemporary Economics and Administrative Sciences dergisi editörlerinden Prof. Paul Leonard GALLINA “Raising the Minimum Wage in the Canadian Restaurant Industry: Initial Employer Response” konulu bir seminer gerçekleştirdi. Kanada restoran endüstrisinin genel durumu, çalışma saatleri ve ücret sistemi hakkında bilgi veren Prof. GALLINA, fakülte akademik personeli ve lisansüstü öğrencilerinden gelen soruları yanıtladı. Seminer sonunda katılımından ve verdiği değerli bilgilerden dolayı Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Atilla AKBABA tarafından teşekkür belgesi takdim edilen Prof. GALLINA Türkiye’de bulunmaktan dolayı yaşadığı mutluluğu ifade etti.

  • TURİZM FAKÜLTESİNDEN BASIN BİRİMİ TEMSİLCİLERİNE TEŞEKKÜR

    İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Atilla AKBABA İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Basın Biriminden Sayın Fatma DEĞİRMENCİ ve Sayın Uğur EKENOĞLU'na Turizm Fakültesi olarak işlerinde gösterdikleri özveri, fedakârlık ve üstün başarılarından dolayı teşekkür ederek belgelerini takdim etti. Prof. Dr. Atilla AKBABA sözlerini “Üniversitemizin tanıtımı ve gerçekleştirilen etkinliklerin duyurulması hususlarında özenle çalışan ve görevlerini layıkıyla yerine getiren güzide basın birimi temsilcilerimize göstermiş oldukları iş disiplininden ve yüksek motivasyonlarından dolayı teşekkür ederiz. Başarıya giden yoldaki en önemli adımlardan birinin yapılan işe duyulan saygıdan kaynaklandığını düşünüyoruz ve Turizm Fakültesi olarak bu ilke doğrultusunda ilerliyoruz. Bu yolda gösterilen başarı ve çabanın da takdir edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Sayın DEĞİRMENCİ ve Sayın EKENOĞLU’na da bu özellikleriyle dikkat çekmeleri nedeniyle teşekkür belgelerin vermekten mutluluk duyuyoruz” diyerek noktaladı.

  • GENÇ TURİZMCİLERİN MEZUNİYET SEVİNCİ

    İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi, ikinci mezunlarını düzenlenen törenle mesleklerine uğurladı. Dekan Prof.Dr. Atilla Akbaba, ev sahipliğinde gerçekleştirilen törende, Turizm Rehberliği ve Turizm İşletmeciliği bölümlerinden mezun olan 54 genç turizmci, kep atarak meslek hayatlarına merhaba dedi. Mezuniyet sevincini salonu dolduran aileleri ile paylaşan genç turizmcilerin bu önemli gününde, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Turan Gökçe başta olmak üzere Dekanlar, akademik ve idari personel yalnız bırakmadı. “Hedeflerinizi belirlerken cesur olun, yüksekleri hedefleyin.” Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sayın Atilla Akbaba, İzmir’in en genç turizm fakültesi olmalarına rağmen,  devlet üniversiteleri arasında ilk 5’te yer almanın gururunu yaşadıklarını söyledi. Kısa zamanda yaşanan ivmenin kayıt doluluk oranlarına yüzde yüz olarak yansıdığını kaydeden Prof.Dr. Akbaba öğrencilere tavsiyelerde bulundu.   “Fakültemizin öğrencilerimize uygulama mutfağı, restoranı,  konukevi gibi teknik altyapının yanında, bunlardan çok daha önemli olarak gördüğüm, üstün niteliklere sahip akademik ve idari kadromuz sizler için her şeyin en iyisini öğrenmeniz adına çalışmaktadır. Artık sıra sizde. Önünüzde çok parlak bir gelecek var. Bir insanın limitleri, sahip olduğu vizyon ile sınırlıdır. Vizyonunuzun gelişmesi ise öğrenmeyle mümkündür. İçerisinde bulunduğumuz bilgi ve iletişim çağı, bilgiyi ve öğrenmeği en temel gereksinim haline getirmiştir. Daha fazlasını öğrenmek için daima çaba içerisinde olun. Hayatınızı planlarken, kariyer planlarınızı yaparken, hedeflerinizi belirlerken cesur olun, yüksekleri hedefleyin ve azimle çalışın.” dedi. “İstihdam kapılarını aralıyoruz.” Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Turan Gökçe ise İKÇÜ olarak önceliklilerinin araştırma, bilgi üretme, üretilen bilgiyi değere dönüştürme, ticarileştirmek ve nihayetinde ülkeye hizmet etmek olduğunu kaydetti. Bunu başardıkları oranda iyi bir eğitim verme şansına sahip olduklarını vurgulayan Prof.Dr. Gökçe, “Hem mühendislik ve sağlık bilimlerinde, hem de sosyal bilimlerde uygulamaya dönük boyutu hiçbir şekilde ihmal etmiyoruz. İmkânlarımızı geliştirerek, sektörle sıkı bir iş birliği sağlayarak öğrencilerimizi aynı zamanda uygulama sürecine dâhil ederek, ihtiyaçları olan tecrübe ile birlikte mezun etmeye çalışıyoruz. Öğrencilerimizi sektörle buluşturan staj imkânlarını sağlamakla kalmayıp; aynı zamanda istihdam kapılarını aralamaya çalışıyoruz.” diye konuştu. “Turizm Fakültesi öğrencilerimiz çok şanslı.” Turizm öğrencilerinin bu anlamda çok şanslı olduklarını belirten Prof.Dr. Gökçe, “Turizm Fakültesi, eğitime başladığından bu yana sektörle yakın temas sağlayan önemli iş birliklerine imza attı. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, İŞKUR ve sektörün gözde firmalarıyla çok önemli projeler geliştirdi. Öğrencilerimiz mezun olduklarında sektörle ilk defa karşılaşmayacaklar. Zaten sektörün güncel durumunu biliyorlar. Bir kapıyı çaldıklarında kendilerine açılıp açılmayacağının farkındalar. Öğrencilerimizin önemli bir kısmı zaten o kapıları ilk defa çalmış olmayacaklar. Mezun olduktan sonra bu kapıları çaldıklarında bu kapılar onlara sonuna kadar açılacak. Bu bakımdan sevgili öğrencilerimizi, değerli hocalarımızı, ve saygıdeğer aileleri tebrik ediyorum” şeklinde konuştu. “İKÇÜ Turizm Fakültesi’ni gururlandıracağız.” 2017-2018 öğretim yılı mezunları adına konuşan öğrenci temsilcisi İbrahim Okşar da kendilerinde çok büyük emeği olan tüm fakülte mensuplarına teşekkür etti.  İKÇÜ Turizm Fakültesi’ni gururlandıracak işlere imza atacaklarının sözünü veren Okşar, “Sizleri daima gururlandıracak, onurlandıracak yerlerde çalışacağımızın sözünü veriyoruz.  Öncelikle ailem olmak üzere, yıllardır beraber aynı sıralarda eğitim gördüğümüz arkadaşlarıma ve onların ailelerine de teşekkürlerimi sunuyorum. Ailelerimizin yanı sıra bizler için gecesine gündüzüne katan, derslerin yanında bizlere ailesinin bir ferdi gibi yaklaşan Özgür Sarıbaş Hocamıza ayrıca teşekkür ediyoruz. “dedi. Fakülte mezunlarından Egemen Özçimen’in sunduğu müzik dinletisinin ardından mezuniyet belgelerini alan İKÇÜ’nün genç turizmcileri, kep atarak mezuniyetlerini kutladılar.

  • ALİAĞA’DA “TURİZM ÇALIŞTAYI” YAPILDI ALİAĞA’NIN TURİZM VİZYONU MASAYA YATIRILDI

    Türkiye’nin en önemli sanayi kentlerinden biri olmasının yanı sıra mavi bayraklı plajı, termal kaynakları, beş antik kenti, kuş cenneti, Güzelhisar Deltası, yürüyüş ve dağ rotaları ile 10 kilometrelik bisiklet yoluyla turizm için büyük bir potansiyeli de içerisinde barındıran kuzey egenin incisi Aliağa’da “Turizm Çalıştayı” gerçekleştirildi. Aliağa Belediyesi’nin öncülüğünde İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi’nin akademik desteği ile düzenlenen çalıştayda; Çevreci yeşil ekonominin arttırılarak yeni konaklama tesisleri ile turizmin 12 aya yayılması, turizm faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi, turizmin Aliağa’da öncü ikinci büyük sektör haline dönüştürülmesi hususundaki çalışmalar masaya yatırıldı.  Turizme dönük yatırım ve projelerin konuşulduğu çalıştayın oturum başkanlığını İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Atilla Akbaba yaparken Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Prof. Dr. Zafer Öter, Dr. Öğretim Üyesi Gülşah Akkuş, Dr. Öğretim Üyesi Nazım Çokişler ve Araştırma Görevlisi Özgür Sarıbaş da konuşmacılar arasında yer aldı. Aliağa Hampton By Hilton oteldeki çalıştaya Aliağa Belediye Başkan Yardımcıları Mehmedali Özkurt, Gökhan Karataş, Orhan Mahmut Çetiner, Adnan Menderes Üniversitesinden Dr. Öğretim Üyesi Murat Çekilmez, belediye meclis üyeleri ve belediye birim müdürlerinin yanı sıra siyasi parti temsilcileri, STK’lar ve vatandaşlar ilgi gösterdi. ALİAĞA BELEDİYE BAŞKANI SERKAN ACAR: “ALİAĞA’NIN TURİZM MASTER PLANINI HAZIRLIYORUZ” Aliağa’yı bir dünya şehri yapmak için yola çıktıklarını belirten Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, çalıştayda yaptığı konuşmasında şunlara değindi: “Aliağa hakikaten önemli bir liman ve sanayi şehri. Aliağa’yı dünya şehri yaparken Amerika’yı yeniden keşfetmeyeceğiz. Bunun unsurları var. Kültürünü de, sanatını da, eğitimini de, turizmini de, hepsini aynı anda geliştirmek istiyoruz. Bu konuda dört yıldır büyük bir gayret içerisindeyiz. Henüz daha temel kazıyoruz, henüz yolun çok başındayız. Bu tip çalışmalarla Aliağa’nın master planlarını hazırlıyoruz. Bundan hiç şüphemiz yok. Şunu çok net söylüyorum ki hiçbir kurum veya kişinin engeline karşı boyun eğme gibi bir niyetimiz yok. O konuda en ufak bir taviz vermeyeceğiz” “ALİAĞA İÇİN ARTI DEĞER KAZANDIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ” Aliağa’nın gelecek master planına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Başkan Serkan Acar, “Aliağa Kent Belleği ve Anı Evi konusunda şuanda çok önemli çalışmalar yapılıyor. Çaltılıdere bölgesinde toplam 3 kilometrelik yeni bir plaj düzenlemesine başlandı. 3-4 aya kadar burada çok güzel Ağapark örneği gibi bir plaja sahip olacağız. Gerek bölgemizde gerekse Aliağa sınırları içerisinde bir çok devlet yatırımlarının başladığını görüyorsunuz. 1-2 yıl içerisinde Aliağa devasa projelerle anılmaya devam edecek. Bu konuda Aliağa’nın önü açık. Aliağa Belediyesi olarak bu yatırımların önünü açmak, hızlandırmak için üzerimize düşen her görevi yapıyoruz. Aliağa için artı değer kazandırmaya devam edeceğiz. Birlikte hareket edersek Aliağa bugünkü konumundan çok çok daha iyi bir konuma gelecek. Huzurlu, sağlıklı yaşanası bir Aliağa için tüm paydaşlarımızla sorunları ertelemek için değil sorunları çözmek için mücadele etmeliyiz” İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TURİZM FAKÜLTESİ DEKANI PROF. DR. ATİLLA AKBABA: “BÖLGEDE BÜYÜK POTANSİYEL GÖRÜYORUZ” Turizm konusunda Aliağa’nın önemli bir potansiyele sahip olduğunu ifade eden İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Atilla Akbaba ise çalıştay sonrasında şu değerlendirmelerde bulundu: “Her şeyden önce önemli olan doğru planlamaların yapılmasıdır. Güzel bir plan yapıp, bir turizm master planı hazırlamak ve bunun arkasından eyleme geçmek çok önemli. Burada Aliağa Belediyesi’ni çok samimi ve çok istekli gördük. Yaptıkları çalışmalar da bunları ortaya koyuyor. Biz de İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi olarak bu tür iş birliklerine açığız. Bilimsel altyapıya dayandırarak bu iş birliğini ileri zamanlara taşıma konusunda biz de istekliyiz. İnşallah tüm bölge için somut bulgular buradan çıkacaktır. Belediye bu konuda planlamasını ve çalışmalarını yapıyor. Biz de her türlü fikir aşamasında, planlama aşamasında proje noktasında fakülte olarak üzerimize düşeni yapacağız. Biz bölgede büyük potansiyel görüyoruz. Bunun fiiliyata dökülmesi çok önemli. Bu konuda belediye ve fakültemiz işbirliği noktasında güzel işler çıkaracağına inanıyorum” Aliağa’nın Turizm vizyonuna önemli katkılarda bulunacak olan çalıştay; Avcı Ramadan Çocuk Oyun ve Rekreasyon Alanı, Yeni Mahalle Kent Parkı Aiolis Kent Belleği ve Anı Evi, Ağapark Plaj ve Sosyal Tesisleri, Kuş Cenneti ve Çaltılıdere rekreasyon alanında yapılan inceleme gezisi ile son buldu. Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/aliaga-da-turizm-calistayi-izmir-yerelhaber-2800387/ http://www.haberturk.com/izmir-haberleri/60788524-aliaga-turizm-calistayina-hazirlaniyor http://www.aliaga.bel.tr/aliaga-turizm-vizyonunu-belirliyor

  • İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Turizm Fakültesi, 5. Geleneksel Uluslararası Yemek Festivali - Yemek Yarışması

    İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Turizm Fakültesi tarafından yürütülen “5. Geleneksel Uluslararası Yemek Festivali - Yemek Yarışması” etkinliği 10 Mayıs 2018 tarihinde gerçekleştirildi. Festival ve yarışma programı kapsamında ilk olarak, “Sağlıklı Beslenme Kapsamında Türk Mutfağının Yeri – Fast Food ve Gıda Terörü Paneli” yapıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Turizm Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Atilla AKBABA, artan obezite, kanser, kalp rahatsızlıkları, iyileşmeyen hastalıklar, merdiven altı gıda üretimi, gıda alanında artan taklit veya tağşiş, "Çin tuzu" olarak bilinen katkı maddesi Monosodyum Glutamat, Nişasta bazlı şeker, toplumda hızla artan pizza, hamburger hayranlığı gibi konulara değindi. Toplumların ve bireylerin hayatında beslenmenin büyük önemi olduğunu belirten Prof. Dr. AKBABA,  toplumumuzun önemli bir kısmının sağlıksız ve dengesiz beslenmekte olduğunu, bu tür beslenmenin etkilediği grupların başında ise gelişmekte olan çocuklar, gençler, gebe ve emzikli anneler geldiğini ifade etti. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi olarak sağlıklı beslenme, sağlıksız fast food tüketiminin önlenmesi ve gıda terörü konularına büyük önem verdiklerini ve gerçekleştirilen panel ile bu konuları yeniden gündeme getirme, önemine vurgu yapma, doğru bilgilenme ve farkındalık yaratmayı amaçladıklarını belirtti. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü olarak Türk Mutfağı’nı odak noktalarına yerleştirdiklerini ve bu panelde ilgili konular kapsamında Türk Mutfağının yeri ve öneminin de ele alınacağını belirtti. Panel moderatörlüğünü İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi - Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Sayın Melike YILMAZER’in yaptığı panelde, Yaşar Üniversitesi - Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu - Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Sayın Ferika SARI, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi - Sağlık Bilimleri Fakültesi - Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Sayın Dilek ONGAN, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi -Turizm Fakültesi - Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Sayın Perihan KENDİRCİ ve İzmir Aşçılar Derneği Temsilcisi Şef Sayın A. Hamit GÜLYÜZ panelist olarak değerli bilgiler paylaştılar. Panelde, Türk Mutfağı’nın tarihsel süreci ve sağlıklı besleyici özelliklerinden, yabancı kaynaklı Fast Food’un geleneksel mutfağımızdaki hızlı yemeğin yerini almaması gerektiği, gıda güvenliğinin önemi, gıda terörü ve engellenmesi, denetimli üretimin önemi ve tüketicilerin bilinçlendirilmesi gerekliliği gibi konular işlenerek panel programı sona erdi. Panel sonunda moderatörümüze ve panelistlerimize teşekkür belgelerini Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sayın Atilla AKBABA takdim etti.  Festival ve Yemek Yarışması Programı kapsamında öğleden sonra yemek yarışması etkinliğine geçildi. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Turizm Fakültesi tarafından düzenlenen 5. Geleneksel Uluslararası Yemek Festivali - Yemek Yarışması’nda Ulusal ve Uluslararası mutfaklardan 21 çeşit yemek yarıştı. Yarışma; Et Yemekleri Hamur İşleri-Pilav-Makarnalar Zeytinyağlılar Tatlılar olmak üzere 4 (Dört) kategoride yapıldı. Yarışmaya Katılan Yemeklerimiz: Et Yemekleri Kategorisi; Tatlı-Ekşi Soslu Balık Tava, Tepsi Kebabı, Portakallı Somon, Balık Levengisi, Mardin Usulü İçli Köfte. Hamur İşleri-Pilav-Makarnalar Kategorisi; Afyon Usulü Bükme, Meksika Katmeri, Ispanaklı Kiş. Zeytinyağlılar Kategorisi; Zeytinyağlı Taze Fasulye, Girit Kabağı Dolması, Zeytinyağlı Mercimekli Patlıcan, Enginarlı Fava. Tatlılar Kategorisi; Kabaklı Prenses Tatlısı, Bademli Keşkül, Meyveli Tart, Portakallı Çikolatalı Cheesecake, Limonlu Tart, Çilekli Tart, Creme Brulee, Paşa Sarması, Şekerli Kurabiye. Jüri Üyelerimiz; Prof. Dr. Atilla AKBABA - İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Turizm Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Gülşah KANER - İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ferika SARI - Yaşar Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Betül ÖZTÜRK - İzmir Ekonomi Üniversitesi, Uygulamalı Yönetim Bilimleri Yüksekokulu, Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Eylem Ezgi FADILOĞLU - Yaşar Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi A. Hamit GÜLYÜZ - İzmir Aşçılar Derneği Temsilcisi  Coşkun MISIRLIOĞLU - İzmir Aşçılar Derneği Temsilcisi Hakan AYDOĞDU - İzmir Aşçılar Derneği Temsilcisi Osman ERŞAHİN - İzmir Aşçılar Derneği Temsilcisi  Hüseyin GELMEZ - İzmir Aşçılar Derneği Temsilcisi  Sadık DERNEK - İzmir Aşçılar Derneği Temsilcisi Hikmet KAYGUSUZER - Beğendik Abi Lokantası Sahibi Tüm yemeklere sadece isimlerinin yazılı olduğu etiketler ve numaralar verilmiş ve jürimiz tarafından değerlendirme yapılmıştır. Yemekleri kimlerin yaptığı jüri üyeleri tarafından bilinmemektedir. Jüri üyeleri tarafından yemekler lezzet, kıvam ve görünüm açısından tarafsız bir şekilde değerlendirilmiş ve verilen puanlar toplanarak kazananlar belirlenmiştir. Yarışmada kategoriler ve sıralamaya girenler aşağıdaki gibi olmuştur: Et yemekleri kategorisi: “Mardin Usulü İçli Köfte” ile Baransel ARSLAN birincilik ödülüne layık görülmüştür. “Balık Levengisi” ile Selviye SVANIDZE ikincilik ödülüne layık görülmüştür. “Portakallı Somon” ile Gökçe ŞENGÜL üçüncülük ödülüne layık görülmüştür. Hamur İşleri-Pilav-Makarnalar kategorisi: “Ispanaklı Kiş” ile Selen CAN birincilik ödülüne layık görülmüştür. “Meksika Katmeri” ile Gizem TUNCA ikincilik ödülüne layık görülmüştür. “Afyon Usulü Bükme” ile Filiz AÇAR üçüncülük ödülüne layık görülmüştür. Zeytinyağlılar kategorisi: “Enginarlı Fava” ile Gökçe ŞENAL birincilik ödülüne layık görülmüştür. “Zeytinyağlı Taze Fasulye” ile Ayşe BAYIR ikincilik ödülüne layık görülmüştür. “Girit Kabağı Dolması” ile Gökay YEŞİLYURT üçüncülük ödülüne layık görülmüştür. Tatlılar kategorisi: “Portakallı Çikolatalı Cheesecake” ile Tuğçe AKIŞ birincilik ödülüne layık görülmüştür. “Çilekli Tart” ile Melisa YANIK ikincilik ödülüne layık görülmüştür. “Kabaklı Prenses Tatlısı” ile Nazlı KADIOĞLU üçüncülük ödülüne layık görülmüştür. Dereceye girenlere Teşekkür Belgeleri jüri üyeleri tarafından verilmiştir. Ayrıca dereceye girenlere çeşitli hediyeler ve diğer tüm katılımcılara katılım belgeleri verilmiştir. Yarışmamızda tüm kategorilerde birincilik ödülüne layık görülenlere Beğendik Abi Lokantası’nın Urla ya da Bornova şubelerinden birinde çift kişilik akşam yemeği, tüm kategorilerde ikincilik ödülüne layık görülenlere Alaçatı Tatlıcısı İmren’den çift kişilik kahvaltı da hediye edilmiştir. Festival kapsamında sunulan tüm ürünler sponsor firmalarımız tarafından karşılanmıştır. Sponsorlarımız; Lezita, Hüsnü Özmen Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Anako Yumurta ve Ürünleri Gıda Sanayi İhracat İthalat ve Ticaret Anonim Şirketi, Susitaş, Ege Ata Ekmek, Can Kardeşler Kuruyemiş, Gözde Un, Punctum Cafe, Gastro Tire, Avilo Zeytinyağları, Alaçatı Tatlıcısı İmren, Beğendik Abi Lokantası. Sponsorlarımız tarafından verilen ürünler Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri tarafından ikramlıklara dönüştürülmüştür. Öğrencilerimiz tarafından, ana yemek olarak; sebzeli bulgur pilavı, yayla çorbası, fırında soslu tavuk, börülce salatası, kısır yapılmıştır. Tatlı olarak ise, irmik helvası, kakaolu cevizli kek, havuçlu tarçınlı kek, portakallı limonlu kek, mozaik kek, pavlova yapılmıştır. Hazırlanan ikramlıklar İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi idari ve akademik personeli ile öğrencilerine ikram edilmiştir. Tüm sponsorlarımıza vermiş oldukları destekten dolayı teşekkürlerimizi sunarız. Bölüm öğrencilerimize de festival hazırlıklarında ve sırasında vermiş oldukları emeklerden dolayı teşekkür ederiz.


Toplam 29
Başa Dön